Máte rádi pečivo, ale máte dost kupovaného chleba nebo mražených polotovarů? Pak je tento recept určený právě pro Vás. Žitný slunečnicový chleba jistě obohatí každodenní jídelníček nejedné domácnosti.
Žitný slunečnicový chléb
Ingredience pro 2 chlebíky:
70ml mléka
5g třtinového cukru
3g sušeného droždí
380g žitné chlebové mouky
170g + 5g špaldové mouky
100g slunečnicových semínek
10g soli
280ml vody
5ml sezamového oleje
Postup přípravy:
Na kvásek si ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Vmícháme do něj droždí a cukr. Zasypeme 5g mouky a necháme 15 minut odstát. Mezitím si smícháme mouky, sůl a semínka. Poté přidáme kvásek a vodu dle potřeby (pomalu přidávejte, těsto by nemělo lepit). Dáme kynout do tepla na 1 hodinu. Těsto si rozdělíme napůl (každý bochník cca 500g), pokud máte jenom jednu formu nebo žádnou, určitě by šel udělat i na plechu, těsto drží hezky pospolu. Dáme do formy nebo na plech a necháme ještě 20 minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 200°C, než vložíme chleby do trouby, potřeme olejem a dáme péct 25 minut. Každý chléb se dá nakrájet na cca 10 plátků.
Nutriční hodnoty |
1 porce (1/20) |
Celá porce (2 chleby) |
---|---|---|
Energetická hodnota |
130 kcal |
2 583 kcal |
Bílkoviny |
3,5 g |
74 g |
Sacharidy |
21 g |
416 g |
Tuky |
2,8 g |
57 g |
Vláknina |
2,8 g |
56 g |
Autor receptu: Rage Fitness