Mnohdy se dozvídáme a slýcháme, že ořechové cukroví či jiné dobrůtky nepatří mezi to zdravější. Co ale si jej udělat chutné a zdravé?
Ořechoví šneci

Ingredience pro 36 šneků:
Těsto
350g špaldové mouky
100ml vody
7g sušeného droždí
2 vejce
30g jablka
špetka soli
Náplň
100g vlašských ořechů
100g jablka
50g cream cheese spread light
vejce
rumové aroma, skořice
karamelové flavdrops (10 kapek)
Postup přípravy:
Vodu si ohřejeme. Vmícháme do ní droždí a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím si očistíme jablko, nakrájíme nadrobno, hodíme do kastrůlku a podlijeme trochou vody. Až bude jablko změklé, většinu vody vylijeme a rozmixujeme na pyré. Pokud máte jablečné pyré, můžete toto vynechat. Smícháme si mouku, sůl, lžíci pyré, vejce a kvásek a pořádně zpracujeme těsto. Dáme do tepla vykynout 1,5-2 hodiny. Během toho si připravíme ořechovou náplň. Ořechy si v sekáčku či mixéru rozmixujeme na jemno. Smícháme se skořicí. Poté přidáme zbytek pyré, cream cheese spread light, flavdrops (či jiné sladidlo) a rumové aroma (dle chuti). Vše pořádně promícháme. Až bude těsto vykynuté, rozdělíme ho na dvě poloviny. První polovinu rozválíme mírně do výšky a poté hlavně do široka. Potřeme polovinou náplní a narolujeme. Doporučuji ještě podsypávat, aby se vám těsto popřípadě nelepilo na podložku. Nakrájíme na šneky a dáváme na plech. S druhou polovinou opakujeme. Pečeme na 180°C 20 minut.
Autor receptu: Rage fitness