Hledáte způsob jak si napravit trávení, pročistit tělo nebo podpořit fungování imunity? Možná, že bude stačit doplnit do svého těla probiotika. Jedním z řešení pro vás může být Tibetská houba.
Tibetská houba tělu dodává potřebná probiotika (rovněž vitamíny a enzymy), které se usadí ve střevech a pomáhají spravit trávení, podporují čištění těla a tím i orgánů, podporují správné fungování imunity. Říká se, že ve střevech se nachází 80-90% imunity. Pouze čisté tělo je schopno se bránit proti nemocem, proto naleznete na internetu dlouhý výčet nemocí, které tyto houby léčí. Působením houby vzniká kysaný nápoj – každý zná blahodárné účinky například kysaného zelí … Tibetská houba je živý organismus, který se rychle množí a při správné péči žije mnoho let. Doporučuje se začínat na malých dávkách, kolem 1 dcl kefíru. Ač se to nezdá, probiotika jsou velmi živá a pokud tělo není zvyklé je přijímat, mohou způsobit zažívací potíže – průjem, či zácpu. Po týdnu užívání se obyčejně dávka zdvojnásobuje, podle toho se také houba množí, většinou se po týdnu znásobí… během 14 dní už můžete užívat dávku, jaká je vám příjemná. Nezalekněte se chuti, na kterou nejste zvyklí, je to zkrátka živý organismus .. člověk dnešní doby si navykl na potraviny mrtvé, tím se ochuzuje o velký kus zdravý prospěšných látek a živin.
PŘI MANIPULACI S HOUBOU NEPOUŽÍVEJTE KOVOVÉ PŘEDMĚTY. (sklenice ze skla, lžička i cedník plast). Houba pracuje rychleji při vyšších teplotách kolem 24 až 25 stupňů. Pro hustější kefírek můžete nechat pracovat 12 hodin v teple a zbylých 12 hodin v lednici (doporučuji).
Postup přípravy: Tibetskou houbu vložíme do skleničky s čerstvým mlékem, přikryjeme plátnem, nebo víčkem a necháme 24 hodin pracovat, občas zamícháme. Doporučuji nechat 12 hodin při pokojové teplotě, poté dát na 12 hodin do lednice.
Pokud se vám objeví voda na dně skleničky, nevadí to, jen stačí promíchat, jedná se o syrovátku. Pokud objevíte malé kousky, opět se jedná o zdravý prospěšný tvaroh, nic špatného.
Po 24 hodinách obsah promíchejte, přeceďte přes sítko. Osobně se mi nápoj přes sítko necedí zrovna dobře, proto houbičky vylovím lžící, popřípadě rovnou piji i s houbičkami a ty následně vracím. Tento postup možná nevypadá nejchutněji, ale je efektivní a snadný .. houbičky následně jen propláchnu .. tento postup volte v případě, že jste jediným uživatelem.
Pokud chcete, můžete začít ihned s výrobou nového nápoje. Houbičku vraťte zpět do opláchnuté skleničky a zalejte novým mlékem…opět čekáme 24 hodin.
Skleničku vymývejte po každé konzumaci. Houbičky propláchněte alespoň 1x za 2 týdny. Pokud houbu nevyužíváte, můžete ji uskladnit v lednici v uzavřené sklenici, aby byla celá ponořená do mléka. Houbu dáte do lednice, za 2 dny vyměníte mléko, pak za týden nebo podle potřeby, když mléko zhoustne. Čím více mléka dáte, tím méně se musíte starat. Po vyndání z lednice, pokud je tam houbička déle jak měsíc, pak následující 1-2 dny nemusí být kefír dobrý – je takový moc kyselý, tak jej 1x – 2x vylejte, pak začne houba opět fungovat normálně. Houbičky můžete skladovat dlouhodobě v mrazáku.
Pokud máte kefíru, že nevíte co s ním, můžete dát slepicím, či ostatním zvířátkům nebo můžete vyrobit žervé sýr – kefír nalijte do cedníku s kapesníčkem a nechte protékat tak jeden den, vyteklá syrovátka je velmi zdravá dá se vypít či použít do kvásku na chléb a to co zůstane v kapesníku, můžete přisolit, přidat smetanu, bylinky a namazat na pečivo. Rovněž výborná je maska na obličej a vlasy.
Autor článku: Rage fitness