Dnes se zaměříme na seznam potravin, které by měla většina lidí snídat, aby dodala tělu po ránu to správné množství těch látek, které náš organismus brzy po probuzení potřebuje.
ZDE jsme pro Vás také připravili, co ke snídani NEJÍST!
Co snídá průměrný Čech?
Zeptejte se sami sebe. Co je Vaše nejčastější snídaně? Myslíte si, že je Vašemu tělu prospěšná? Obměňujete Vaši snídani nebo se snažíte spořádat většinou velmi podobné jídlo? Toto jsou otázky, které většina Čechů sami sobě nepoloží. Poté se jim však velmi často stává, že cítí únavu nejen ihned po probuzení, ale také po ránu v práci nebo dokonce po většinu dopoledne. A to zajisté není vůbec dobře. A na tom by se mělo něco změnit.
Průměrný Čech si dá na snídani hrnek kávy, k tomu si namaže rohlík či kaiserku s máslem, přidá šunku, někdy i sýr. Ti kreativnější občas pečivo na slano obmění tím sladkým, takže ke kávě si dají donut, koblihu, ovocnou taštičku a podobně. Ano, jsou to svým způsobem delikatesy, ale nedokáží nastartovat organismus po ránu úplně tím správným stylem. Navíc různá sladká pečiva v sobě schovávají látky, které bychom do svého těla určitě sypat nechtěli. Takže se sladkým pečivem opatrně. Co tedy snídat a jak?
Jakým způsobem se po ránu stravovat?
Velmi důležitou věcí, na kterou nesmíte zapomínat, je obměna jídla, které si po ránu dáváte. Stejnorodost jídla Vašemu tělu příliš neprospívá.
Důležité je také správné množství. Když snídani rychle zhltnete, sníte toho pravděpodobně málo a brzy budete mít hlad.
Co je vhodné jíst k snídani?
1) Vejce
Jsou různé způsoby, jak můžeme připravit vejce. Obecně doporučujeme klasické vařené vejce natvrdo, ještě ideálnějším bychom zvolili vejce na hniličku, které se ne však každému podaří udělat. Ovšem syrový žloutek v sobě zanechá mnohem více důležitých látek, než kdyby byl tepelně upraven. Špatná není ani vaječná omeleta. Doporučujeme si do ní nasekat trochu pažitky nebo i brokolici a hlavně to nepřehánět se solí. Sůl klidně úplně vynechejte. Navíc pokud máte možnost, nesmažte na oleji, ale na klasickém vepřovém sádle. Jen si prosím nedělejte klasická míchaná vajíčka.
Vejce obecně obsahují velké množství proteinů, které po ránu nutně potřebujete.
2) Ovesná kaše s přísadami
Najdou se tací, co ovesnou kaši milují, na druhou stranu se najdou i její odpůrci. Ať tak či onak, na snídani je ovesná kaše dobrý přítel a velmi doporučována. Obilná složka Vám dodá potřebnou dávku vlákniny. Můžete si ji však i ochutit. Nejlepší přísady jsou hořké kakao, ovocný cukr (v ČR nejznámější Glukopur). Určitě si do ní nedávejte bílý cukr nebo velmi pověstné "Granko".
3) Jogurt na mnoho způsobů
Ano, jogurty jsou vskutku velmi dobré. Někde se dočtete, že lepší je jíst tzv. "nízkotučný" jogurt. Tyto jogurty pokud možno v regálech přehlížejte. Mléko, ze kterého se jogurt vyrábí, je totiž odtučněno a tento proces neprospívá ani mléku, ani Vám. Tuku je v mléku maximálně okolo 5% (v obchodech nejvíce uvidíte 3,5%) a je to přirozený tuk, který Vám nijak neuškodí.
Jogurty je nejlepší míchat s dalšími přísadami, které Vás opravdu zasytí a dodají potřebné živiny. My doporučujeme koupit jogurt bílý, který není nijak ochucen a nejsou tam ani přidané cukry. Následně si můžete připravit jogurtovou snídani tak, že si do něj můžete nakrájet různé druhy ovoce (1 snídaně = doporučujeme 1 druh ovoce), přidat ovesné vločky, hořkou čokoládu, vlašské ořechy, popřípadě mandle či ořechy lískové. Přimícháním špetky skořice tomu dodáte speciální nádech (zvláště, když si do jogurtu přidáte jablko nebo hrušku). Určitě se nebraňte přidání měkkého tvarohu. Nebudeme Vám vypisovat konkrétní kombinace, jelikož každému bude chutnat jiná kombinace. Určitě si naleznete ty svoje.
Pokud chcete jogurtový pokrm sladit, určitě se vyvarujte bílému cukru popřípadě podobným sladícím cukrům, které se většinou přidávají do kávy, čaje či buchet. Nejlepší je si jogurt přisladit trochou ovocného nebo hronzového cukru.
4) Sýr - Jaký ano a jaký ne?
Určitě se na snídani hodí různé druhy tvrdých sýrů. Určitě neuděláte špatně, když si připravíte i více druhů sýrů, ty si nakrájíte na kostičky a sníte to společně s nějakým kouskem pečiva. Ideální je k tomu přikusovat čerstvou zeleninu, jako je paprika, rajče, salát nebo okurek.
Vyvarujte se taveným sýrům. Pro mnohé opět pochutina, ale tavené sýry obsahují velmi neblahodárné tavné soli, které nejsou náročné pouze pro Váš žaludek, ale dávají docela dosti zabrat Vašim játrům. Pokud si hodně solíte jídla, Vaše játra to sice nemají ráda, ale toto je pro ně mnohem horší.
Dalším doporučovaným "sýrem" je tzv. cottage nebo také v Česku velmi často používané "Pomazánkové máslo", jehož název se nyní nesmí používat. Oba druhy sýru jsou vytvářeny na podobné bázi a pro člověka jsou velmi zdravé. Většinou neobsahují moc soli. Naopak, jsou vytvářeny přírodním procesem mléka (je to většinou něco mezi mlékem a tvarohem) a tudíž tento sýr obsahuje velké množství proteinů. Navíc, když si koupíte druhy, které jsou ochucené (s pažitkou, s česnekem,...), velmi si na nich pochutnáte.
Poslední dobou velmi vyhledávané, ale také velmi drahé, jsou kozí a ovčí sýry. I tyto druhy sýrů je dobré si dát na snídani a opět s kusem čerstvého pečiva.
5) Mléko
Je to spíše takový doplněk snídaně. Jelikož je vodnaté, může Vám způsobit, že po něm půjdete párkrát na záchod, nicméně velmi prospěje Vašemu tělu. Naše maminky, když jsme byli ještě malí, nám dělávaly ke snídani každý den tzv. "kakao", což bylo horké mléko s Grankem. Pokud jste též rodič, dělejte to svým dětem. Bude jít to chutnat, navíc pokud bude pít mléko každé ráno, bude to mát dlouhodobě blahodárné účinky na jeho kosti, šlachy a vazy.
My si většinou můžeme dát mléko s cereáliemi. Není úplně super si dávat po ránu přeslazené cereálie styli Nesquik, Chocapic, Cini Minis, apod. Z těchto 3 bych uvedl, že nejlepší bude asi Cini Minis, ve kterém se nachází skořice. Nicméně místo těchto sladkých cereálií bychom doporučili takové "mixy". V různých obchodech naleznete různé kombinace jako jsou ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce, atd. Toto když si přidáte po ránu do mléka a sníte, budete nabití energií.
6) Šunka a máslo
Jsou to skvělé přísady, které se dají na chléb, rohlík, kaiserku, apod. Jen je potřeba vybrat pouze kvalitní stravu. Vůbec si nekupujte máslo typu Margarín. Je to asi to nejhorší, co můžete do svého těla dostat. Roztomilý panáček v reklamě Vám sice řekne, kolik to má vitamínů. Vy však tyto vitamíny získáte z mnohem zdravějších potravin a přirozenější cestou. Kupujte proto jedině klasickou kostku másla (nejlépe s obsahem tuku nad 75%), které si pak můžete v klidu na pečivo namazat.
Buďte též opatrní s výběrem šunky. Určitě nekupujte šunku stylu "dětská" nebo Gothaj. Podobné šunky jsou plné vody, soli a mouky. Nejčastěji se uvádí, že byste si měli koupit šunku, která obsahuje více než 96% masa. Ovšem tyto šunky bývají dražší a ne každý si je může dovolit kupovat tak často, aby ji měl pravidelně na snídani. Proto my doporučujeme šunku, kde se nachází minimálně 80% masa.
7) Pečivo
Největší otázka asi směřuje, zda si dát pečivo bílé nebo celozrné. Ano, valná většina z Vás si je jista, že celozrné pečivo je lepší. A máte pravdu. Celozrné pečivo je obecně zdravější, obsahuje totiž vlákninu a různé druhy semínek v pečivu jsou také tělu prospěšné. Bílé pečivo není špatnou volbou, nicméně pokud máte možnost vybírat, volte celozrné. Bílé pečivo totiž neobsahuje žádné podpůrné látky pro naše tělo, dodá nám pouze pocit sytosti. Naopak jednou jeho negativní vlastností je, že nás mírně nadýmá.
8) Ryby
Většina z nás není zrovna zvyklá snídat ryby. Ovšem zařadit rybu do svého snídaňového jídelníčku se zajisté hodí. Pokud máte rádi tuňáka, tak je to ideální volba pro rybí snídani. Pokud se rozhodnete rybu do svého jídelníčku zařadit, doporučujeme koupit nějaké kvalitní rybí konzervy - tuňák, sardinky, apod. Na snídani si je pak můžete dát společně s pečivem.
9) Čerstvá zelenina
Výborné na vlákninu a další látky pro Vaše tělo. Nikdy není vhodnější doba dát si čerstvou zeleninu, než je snídaně. A jaká ze zelenina je nejvhodnější? Určitě musíme zmínit okurek, rajče, papriku nebo salát. Pokud si potřebujete zeleninu přichutit, můžete si na ni dát špetku soli. Ale se solí opatrně!
ZDE jsme pro Vás také připravili, co ke snídani NEJÍST!