Pomalu se nám blíží Vánoce. Svátky, které nejsou pouze svátky klidu a míru, ale také svátky přibírání tělesné váhy zejména díky naší nesmírné touze dostat do sebe nadměrné množství cukroví, dortíků, bramborového salátu, chlebíčku a dalšího. I když i nadále děláme náš oblíbený sport pravidelně, přesně toto mohou být příčiny, jak přibrat. A tak jsme v našem seriálu receptů připravili první zdravou buchtu, která zajisté nebude důvodem nárůstu Vaši tělesné váhy. Alespoň co se týče tuků.
Celozrnná jogurtová buchta
Buchta, která se hodí nejen na snídani např. s mlékem či kefírem, ale stejně tak i na odpoledne jako svačinka. Změna musí být, ale když už sladkost, tak ať víte, co jíte.
Postup
Smícháme důkladně všechny ingredience v jednolité těsto, které nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.
Na povrch naklademe hustě ovoce (záleží na výběru, který necháme na Vás) a kdo chce, může si posypat buchtu i celozrnnou drobenkou.
Necháme péct cca 30-40 min v troubě na 180 stupňů (vyhřívání z obou stran)
Ingredience
- hrnek celozrnné mouky
- hrnek polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru (= cca 3/4 hrnku)
- 2 vejce
- 300 g jogurtu bílého do 3% tuku
- kypřící prášek
- kdo chce může přidat 20 ml rostlinného oleje (slunečnicový), aby bylo těsto vláčnější
- holandské kakao – v případě, že chceme, aby buchta byla tmavá
- ovoce – např. višně, rybíz, lesní ovoce
Drobenka:
- celozrnná mouka
- rostlinný olej
- třtinový cukr