Bílý cukr - Ilustrační foto

BÍLÝ CUKR zabíjí! Jak jej nahradit a proč jej vyřadit z jídelníčku?

Bílý cukr - Ilustrační foto

Bílý cukr. Kdo jej dnes nejí? Kam si jej všude přidáváme? Sladíme si s ním čaj, kávu, přidáváme si jej do různých pochutin, pečeme s ním, vaříme s ním. Ale je skutečně bílý cukr to, co by nám mělo dopřát pocit sladkého pokušení v jídle? Nebo je to spíše ten "zabiják" na který můžeme silně doplatit?

Jak se cukr vyrábí

Jak asi možná víte, tak bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy takzvanou rafinací. Na tomto procesu je však jedna špatná věc. Cukr po ní ztrácí veškeré minerální látky a vitamíny, čímž se stává břímětem pro lidský organismus. 

Závislost na cukru? Ano.

Odborníci tvrdí, že člověk může být na bílém cukru doslova závislý. Někteří dokonce tvrdí, že je mnohem těžší se zbavit závislosti na cukru než závislosti na kouření. A tak proto pokud si pravidelně přidáváte cukr do různých potravin, budete jej stále vyžadovat a nebudete jej chtít nahradit.

Co nám může cukr způsobit?

Asi všichni jsme již od outlého dětství svými rodiči učení, ať nejíme velké množství cukru, sladkostí, čokolády, atp. Proč? Maminky nám to často odůvodňují, že to kazí zuby. A mají pravdu. Konzumace cukru ničí zuby a způsobuje vznik kazů, díky kterým musíme, ač většinou velmi neradi, navštívit zubaře. To ale není vše.

Cukr velmi výrazně zvyšuje krevní tlak a je velmi často příčinou vážných srdečních chorob, které mohou člověka posléze stát život. Člověka také připravuje o různé živiny jako jsou vitamíny, bílkoviny, minerály a nebo tak vážený vápník. Díky ztrátě vápníku tak mohou u nás nastat problémy s kostmi. Vědci též dokázali, že se podílí na vzniku Alzheimerovy choroby. Vyplatí se tedy jej konzumovat?

Čemu se vyvarovat?

Jak se u dětí velmi často říká: "Za odměnu dostaneš lízátko". A jsme u prvního kamene úrazu. Dětem velmi často dáváme cukrovinky, které je dokáží uspokojit. My jsme šťastní, že děti jsou šťastné. Ve skutečnosti však můžeme tímto chováním poškodit zdraví dítěte. Proto určitě nedoporučujeme dětem dávat za odměnu sladkosti, ale naopak různé laskominy, které mohou mít pro jejich metabolismus úplně jiný účinek, čili pomáhají. Na dnešním trhu potravin najdete nespočet nabídek, kdy potravina je velmi chutná a přitom neškodí zdraví a co víc, neobsahuje bílý cukr. 

Další důležitým faktorem jsem slazené limonády. Těmto limonádám je potřeba se vyvarovat co nejvíce, jelikož občas obsahují neuvěřitelné množství cukru. Výzkum před několika lety potvrdil, že ve velmi populární Coca Cole je opravdu až nečekaně nadměrné množství bílého cukru. V 1 litru totiž najdete 28 kostek bílého cukru. Dovedete si představit, že byste si takové množství dali třeba do litru čaje či kávy?

Čím cukr nahradit

I když by toto měly být náhražky bílého cukru, je také potřeba s nimi šetřit a nepřehánět. Přílišné slazení organismu nikdy neprospívá.

1. Med - je zdravou náhražkou cukru, která se hodí na pečení, vaření, do čaje i kávy. Díky tomu, že je sladší, potřebujeme ho na oslazení méně. Navíc obsahuje cenné antioxidanty, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Přidat ho můžete opravdu do všeho, třeba domácího perníku nebo domácího müsli.

2. Třtinový cukr - cukrová třtina se sklidí, rozdrtí a z ní se získá šťáva. Ta se vyčistí, vznikne sirup a následnou trojnásobnou krystalizací se vyrobí přírodní cukr. Obsahuje řadu vitaminů, minerálních látek a enzymů. I s ním můžete kouzlit v kuchyni. Například letošní vánoční cukroví můžete upéct pouze s ním.

3. Melasa - je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny. Má lehce karamelovou, až nahořklou chuť. Melasa je bohatá na obsah minerálů, vitaminů a enzymů. Melasou můžete osladit dezerty, kakao, ale kupodivu i zeleninové saláty (například ty s červenou řepou). Melasou oslazený bílý jogurt bude chutnat i dětem.

4. Sirupy - javorový, agávový (dále rýžový, datlový atd) - hodí se ke slazení všech pokrmů, do teplé i studené kuchyně.

5. Kokosový cukr - je bohatý na vitaminy (hlavně skupiny B), minerální látky, antioxidanty a aminokyseliny, má velmi nízký glykemický index, a to 35. Moučníkům a nápojům dodává zajímavou chuť.

A čím nyní začnete sladit Vy? 

886 163