Jelikož se Vánoce nezadržitelně blíží, rozhodli jsme se, že se s vámi podělíme o další vánoční recepty. Tentokrát se ovšem bude jednat o samotnou štědrovečerní večeři. Většina z nás určitě zná tu nezaměnitelnou chuť doma připraveného smaženého kapra a domácího bramborového salátu. Co si budeme nalhávat, chuť má tato tradiční večeře opravdu skvělou, ovšem tělu ani kondici zrovna dvakrát nepřispívá. Pokud tedy chcete udělat něco pro své tělo něco udělat, můžete to zkusit právě při štědrovečerní večeři.
Pokud se za žádnou cenu nechcete vzdát svého tradičního menu: rybí polévka – smažený kapr – bramborový salát, poskytneme vám pár rad, jak tuto trojkombinaci alespoň mírně odlehčit. Rybí polévku nezahušťujte klasicky jíškou, ale zkuste ji nahradit rozmačkanou bramborou, či zeleninou (samozřejmě vařenou) nebo můžete také zkusit nastrouhanou kůrku z chleba. Na obalení kapra použijte čerstvou strouhanku, která nenasákne tolik tuku při smažení a nezapomeňte na zdravější mouku jako třeba celozrnnou, špaldovou, žitnou či jinou mouku. A když už jsme u smažení, nejlepší je použít menší množství kvalitního oleje a po usmažení je ještě vhodné přebytečný tuk vysát papírovým ubrouskem. Pokud plánujete smažit kapra ve fritovacím hrnci, je nezbytné použít čerstvý nepřepálený olej a přebytečný olej opět odstranit pomocí papírového ubrousku. Tento proces bychom mohli ještě vylepšit. Olej neprospívá nikomu z nás, proto jej můžeme nahradit. Můžete jednoduše místo něj použít vepřové sádlo. A nakonec do bramborového salátu zkuste pro jednou namísto majonézy dát bílý jogurt a do samotného základu použijte hodně zeleniny. A pokud dáváte do salátu jakýkoliv salám či šunku, prosím nedělejte to. Nejen, že ten salát bude lehčí a zdravější, ale také dodržíte půst, který by se měl o Štědrém dnu dodržovat.
Naše recepty na štědrovečerní večeři nebudou obsahovat, jak se často uvádí, recepty na lososa, jelikož české Vánoce si zaslouží českou rybu a ne drahou mořskou rybu. I ostatní uvedené ingredience se nachází v relativně dostupné cenové relaci. Doufáme, že se našimi typy na zdravější štědrovečerní večeři necháte inspirovat.
Rybí polévka
Ingredience:
- 100 g kapra (hlava, kostra, vnitřnosti i maso)
- 10 g másla
- 20 g cibule
- 30 g mrkve
- 30 g celeru
- 30 g petržele
- sůl
- pepř
- celozrnný chléb
Postup:
Zeleninu nakrájíme nadrobno, osmahneme na másle a zalijeme vodou. Poté přidáme kapra, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Z polévky vyndáme kapra, následně vyndáme část zeleniny, rozmixujeme ji a vrátíme zpět do polévky, bude nám sloužit jako zahušťovadlo. Celozrnný chléb nakrájíme na kostičky a krátce osmahneme nasucho na pánvi. Podáváme kapří polévku ozdobenou celozrnnými krutony.
Kapr v rozmarýnovém těstíčku
Ingredience:
- 1 kg kapra
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci mléka nebo bílého vína
- 3 lžíce mouky (nejlépe celozrnné, špaldové, či jiné)
- 1 lžičku drceného rozmarýnu
- 1 lžičku nasekané zelené petrželky
- pepř, sůl, citron
Postup:
Kapra naporcujeme, osolíme a necháme jej odležet. Ze zbylých ingrediencí kromě oleje si připravíme těstíčko jednoduchým smícháním. V těstíčku poté kapra obalíme a smažíme na malém množství oleje. Ještě případně přebytečný tuk odstraníme papírovým ubrouskem. Podáváme s vařenými bramborami či bramborovým salátem.
Kapr po mlynářsku
Ingredience:
- 4 porce kapra
- kmín
- sůl
- špaldová mouka nebo obalovací směs (jahelná, rýžová, kukuřičná mouka, sušený hrách)
- mletá paprika
- 2 lžíce oleje
- Citron
Postup:
Kapra nakrájíme na podkovy či na filety, omyjeme a osušíme. Posypeme jej nejlépe hrubou mořskou solí, ale může být i klasická kuchyňská sůl, pokapeme citronem a necháme v chladnu odležet. Poté kapra okmínujeme a obalíme ve špaldové mouce či obalovací směsi smíchanou s mletou paprikou. Maso zprudka osmahneme na pánvi na lžíci oleje a potom jej vložíme na plech či do zapékací mísy a dopečeme jej v troubě. Podáváme se zdravým bramborovým salátem.
Bramborový salát
Ingredience:
- 1 kg brambor
- Malá plechovka sterilovaného hrášku
- 4 sterilované okurky
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 menší celer či ¼ velkého
- 260 ml bílého jogurtu (můžete přidat či ubrat dle chuti)
- 1 – 2 lžíce hořčice (opět dle chuti)
- Sůl a pepř
- Dle chuti 2 vajíčka natvrdo
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme řádně vychladnout. Uvaříme i mrkve, celer a petržel a uvaříme i vajíčka, pokud je chceme do salátu také přidat. Veškerou zeleninu, tudíž i okurky a brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme najemno, vše smícháme a případně přidáme i uvařená vajíčka taktéž nakrájená na kostičky. Přidáme bílý jogurt a hořčici dle chuti a zamícháme. Osolíme, opepříme a můžeme na dochucení použít i lžíci citronové šťávy či octa. Takto připravený bramborový salát dáme uležet do lednice alespoň na 2 – 3 hodiny, nejlepší ovšem bude až druhý den.
Doufáme, že naše recepty vyzkoušíte. Tímto vám také celá redakce přeje krásné svátky a hlavně dobrou chuť bez výčitek.
Napsala: Marie Linhová